A magas színvonalú oktatás és az egyre inkább a hallgatókat szolgáló épületek számos fiatalt vonzanak ide, és különösen a külföldiek száma ugrott meg az utóbbi időben. Erre reagálva az egyetem vezetése úgy döntött, az itt tanuló külföldi diákokat egy külön nekik épült közösségi épülettel is segíti, melynek megtervezésében Bényei István építész belsőépítész és csapata nyújtott segítséget.

Debreceni Egyetem Learning Center

The lightning that evokes schematic, graphic elements, transforms the interior of the university into a swirling, fresh space.

Interior designers:

 • István Bényei
 • Sarolta Halmos
 • Péter Saághy
 • Dóra Sáfrán
 • Gabriella Gáspár
 • Viktória Berkes
 • Bettina Rudinszky

Photos by:

 • Tamás Bujnovszky

Visual designer:

 • Éva Balázs

Built in:

 • 2021

Location:

 • Debrecen
A magas színvonalú oktatás és az egyre inkább a hallgatókat szolgáló épületek számos fiatalt vonzanak ide, és különösen a külföldiek száma ugrott meg az utóbbi időben. Erre reagálva az egyetem vezetése úgy döntött, az itt tanuló külföldi diákokat egy külön nekik épült közösségi épülettel is segíti, melynek megtervezésében Bényei István építész belsőépítész és csapata nyújtott segítséget.
Debreceni Egyetem Learning Center | 1
Az egyetemi központ fával és homogén felületekkel képzett belső terét sematikus grafikai elemeket idéző világítás egészíti ki. A belsőépítész lakberendező néhol hosszan futó LED világítást és pontszerű, nagyobb világítótesteket helyezett el a mennyezeten. A neutrális térélményt mégis a csupán látszólag egyszerű részletek adják meg: a fehér felületek legalább ötféle anyagból, változatos textúrával képzettek.
Debreceni Egyetem Learning Center | 3
Az egyetemi központ határozott recepciója fekete greslappal van fedve. Elegáns megjelenését a belsőépítész kivitelező aranyszínű, fátyolszerű mennyezeti dekorelemekkel hangsúlyozza. Ezek a részletek tökéletesen harmonizálnak a recepción elhelyezett arany feliratokkal, létrehozva egy exkluzív és kifinomult légkört a külföldi hallgatók számára.
Debreceni Egyetem Learning Center | 5
A mintegy ezer négyzetméteres első emeleten közösségi tanulóhelyiségeket alakítottak ki a belsőépítész iroda munkatársai. A négyfős asztalokat hangszigetelő fal választja el egymástól. A lécburkolatok is akusztikai falként működnek annak érdekében, hogy a hallgatóknak elvonulásra, tanulásra alkalmas, csendes tereket hozzanak létre.
Debreceni Egyetem Learning Center | 7
A mintegy ezer négyzetméteres első emeleten közösségi tanulóhelyiségeket alakítottak ki. A lécburkolatok is akusztikai falként működnek annak érdekében, hogy a hallgatóknak elvonulásra, tanulásra alkalmas, csendes tereket hozzanak létre. A külföldi hallgatók a modern belsőépítészet stílusjegyeit viselő, igazán különleges helyen tölthetik idejüket.
Debreceni Egyetem Learning Center | 9
Ritka alkalom, mikor a grafikus és a belsőépítész iroda már a projekt kezdetekor együttműködhet, az eredmény pedig érzékletes: a tájékozódást segítő többnyelvű információs rendszer legkisebb részletei, a piktogramok, de még a tűzjelzőkre figyelmeztető jelzések is egységes koncepció szerint, azonos betűtípussal készültek, ami rengeteget tesz hozzá a harmonikus összképhez.
Debreceni Egyetem Learning Center | 11
A mintegy ezer négyzetméteres első emeleten közösségi tanulóhelyiségeket alakítottak ki a luxus belsőépítészet úttörői. Sok helyen visszatérő elem az ívelt asztal, melynél ülve sok hallgató végezheti teendőit, illetve a vertikálisan osztott falburkolat. A falnál sötétszürke dobozok nyújtanak ülőhelyeket. Izgalmas színfoltként jelennek meg a türkizkék nagyméretű lámpabúrák.
Debreceni Egyetem Learning Center | 13
A belsőépítész kivitelező által megálmodott központi helyiségek mutatják a legkoherensebb, az örvénylést leginkább felszínre hozó képet. A közösségi terek egyes falainak és nyílászáróinak vertikális osztású faburkolataival tart szoros kapcsolatot az előadóterem ívelt falának sűrű lécburkolata.
Debreceni Egyetem Learning Center | 15
A második emeleten konzultációs terek, oktató és elektronikus vizsgák megtartására alkalmas termek, valamint két imaterem is található. Ebben a vizsgateremben hosszú, fehér, megtört ívű padorok találhatók lebegő, fekete és bézs színű székekkel. Egyedi kialakítású álmennyezetet tervezett ide a belsőépítész iroda, lécezésének elrendezésében visszaköszön az örvénylés motívuma.
Debreceni Egyetem Learning Center | 17
A külföldi hallgatóknak épített centrum belsőépítész által tervezett belső tere homogén világos fa és visszafogott greslappal van burkolva, elegáns vonalvezetéssel. Futurisztikus hangulatot árasztó világítás kiegészíti a tér atmoszféráját. Többnyelvű, tájékozódást segítő feliratok és piktogramok teszik könnyebbé a közlekedést és az eligazodást a központban.
Debreceni Egyetem Learning Center | 19
A részleges, tiszta vízzel történő mosakodásra szolgáló helyiség az iszlám számára rendkívül fontos, mint az imádkozás alapfeltétele. Letisztult, homogén burkolattal és ülőalkalmatosságokkal a csapoknál, rejtett világítással teremtett a belsőépítész stúdió nyugodt, csendes légkört. A bal oldalon elhelyezkedő négyzet alakú lyukakon át beáradó fény tovább fokozza a tér meghittségét és harmóniáját.
Debreceni Egyetem Learning Center | 21
Az imateremhez vezető, modern, letisztult stílusú mosakodó helyiség a külföldi hallgatóknak létrehozott egyetemi központban nyújt kényelmes és esztétikus környezetet. A belsőépítész iroda neutrális, csúszásmentes burkolatot alkalmaz nagyméretű gresslapokból, míg a hosszan futó LED világítással elegáns fényhatást kölcsönöz a térnek. A design elemek harmonikus összhangja a modern és funkcionális szempontokat ötvözi.
Debreceni Egyetem Learning Center | 23
Az egyetemi épületben a luxus belsőépítészet kiemelkedő, különleges figyelmet fordít a részletekre. Prémium anyaghasználat jellemzi, natúr gresslap lépcső- és falburkolattal rendelkezik, amelyet elegáns fekete korlátok kísérnek. A kontrasztot tovább fokozzák a falakon elhelyezett, harmonizáló fekete vonalak, a bensőséges világítás pedig még inkább kiemeli az eleganciát.
Debreceni Egyetem Learning Center | 25
A külföldi hallgatók számára létrehozott közösségi épület fával és homogén felületekkel képzett belső terét sematikus grafikai elemeket idéző világítás egészíti ki. A neutrális térélményt mégis a csupán látszólag egyszerű részletek hozzáadásával alkotja meg a belsőépítész: a fehér felületek legalább ötféle anyagból, változatos textúrával képzettek.
Debreceni Egyetem Learning Center | 2
A lobbitér amfiteátrum-szerű emelt padsora az íves lépcsőt is követi, amely szépen reflektál a csepp alakú, nagyméretű felülvilágítóra. A budapesti belsőépítész stúdióban a legkisebb részletet is a marasztaló otthonosságra való törekvés jegyében tervezték. A központi helyiségek megoldásai is a hosszan tartó ott-tartózkodást erősítik, miközben e két helyiség mutatja a legkoherensebb, az örvénylést leginkább felszínre hozó képet.
Debreceni Egyetem Learning Center | 4
A hallgatói központ fával és homogén felületekkel képzett, legjobb belsőépítész által tervezett belső terét sematikus grafikai elemeket idéző világítás egészíti ki. Az ívelt folyosón a mennyezeten hosszan futó LED világítást néhol pontszerű, nagyobb világítótestek egészítik ki. A hatalmas ablakokon át rengeteg természetes fény is árad a helyiségekbe.
Debreceni Egyetem Learning Center | 6
A mintegy ezer négyzetméteres első emeleten közösségi tanulóhelyiségeket alakított ki Bényei István belsőépítész. A tájékozódást többnyelvű információs rendszer segíti mind a falakon elhelyezve, mind az érintőképernyős információs táblákon keresztül. Az íves asztaloknál ülő hallgatók hatalmas üvegablakokon át láthatnak rá az épület környezetére.
Debreceni Egyetem Learning Center | 8
Ritka alkalom, mikor a grafikus és a belsőépítész már a projekt kezdetekor együttműködhet, az eredmény pedig érzékletes: a tájékozódást segítő többnyelvű információs rendszer legkisebb részletei, a piktogramok, de még a tűzjelzőkre figyelmeztető jelzések is egységes koncepció szerint, azonos betűtípussal készültek, ami rengeteget tesz hozzá a harmonikus összképhez.
Debreceni Egyetem Learning Center | 10
A korábbi gázfogadó és raktárépület helyére került ék alakú épülettömbben a belsőépítész környezettervező művész szándéka szerint örvénylő, friss terek fogadják a belépőt, amelynek földszintjén egy 256 fő befogadására alkalmas központi előadóterem, iroda és több kontinens ételét kínáló büfé mellett kisebb közösségi terek kaptak helyet.
Debreceni Egyetem Learning Center | 12
A learning center egyszerű, világos fa bútorainak nagyrésze egyedi tervezésű, melyek jelentős részét ráadásul úgy alakították ki a belsőépítész stúdió tagjai, hogy ne csupán vizuálisan különüljenek el a közös terektől, de (számos esetben azok falba süllyesztésével) fizikailag is. A süllyesztett pad felett rejtett LED világítás szolgáltat nyugalmas atmoszférát.
Debreceni Egyetem Learning Center | 14
A központi helyiségek, az aula vagy az előadóterem megoldásai is a hosszan tartó ott-tartózkodást erősítik, miközben e két helyiség mutatja a legkoherensebb, az örvénylést leginkább felszínre hozó képet. A skandináv belsőépítészet stílusjegyeit is mutató közösségi terek egyes falainak és nyílászáróinak vertikális osztású faburkolataival tart szoros kapcsolatot az előadóterem ívelt falának sűrű lécburkolata.
Debreceni Egyetem Learning Center | 16
E házba költözött a főépületből az egyetemi ajándék- és könyvesbolt is, amely magas színvonalú, butikszerű kialakításával és a modern belsőépítészet stílusjegyeivel hívogatja a betérőket. Alul világos fából készült, felül fehér felületekkel rendelkező szigeteken várják majd a nézelődőket az ajándéktárgyak. A fali akasztókon vállfákon kapnak majd helyet az egyetem címerével ellátott ruhák.
Debreceni Egyetem Learning Center | 18
A fehér falú folyosó végén jobbra egy férfiaknak kialakított imaterem bejárata látható. A belsőépítész lakberendező a padlóra vezetősávot tervezett, ami vakok és gyengénlátók számára segíti az iránytűzést, ez az akadálymentes épület többi részén is megtalálható. Ezáltal könnyebbé válik a tájékozódás és a biztonságos közlekedés. Szemben a falon egy sétáló embert ábrázoló falfestés látható.
Debreceni Egyetem Learning Center | 20
Bényei István belsőépítész tervezésében készült az imaterem és meditációs helyiség a külföldi hallgatóknak épület learning centerben. Kényelmes padlószőnyeggel és barackszínű falakkal, fehér falrészleteken szimbólumokkal, mennyezetről függő, perforált dekorelemekkel és meghitt hangulatú rejtett világítással teremti meg a nyugalmat és a spirituális légkört.
Debreceni Egyetem Learning Center | 22
A belsőépítész kivitelező által tervezett külföldi hallgatók központjának közösségi terében látható a világos fából készült, széles és ívelt ülőfelület. Mögötte elegáns térelválasztóként kék bársonyfüggöny húzódik. A prémium anyaghasználat minden részletben érvényesül, létrehozva egy kifinomult és exkluzív légkört a központban.
Debreceni Egyetem Learning Center | 24
Bényei István építész belsőépítész és a grafikus együttműködéséből született a learning center kék liftjének egyedi grafikai designja. A többnyelvű információs rendszer apró részletei, a piktogramok és a tűzjelzőkre figyelmeztető jelzések is egységes koncepció szerint, azonos betűtípussal készültek. Ez a harmonikus összkép hozzájárul az épület egységes és kifinomult megjelenéséhez.
Debreceni Egyetem Learning Center | 26