Hatalmas, fényes, fehér tér, lenyűgöző belsőépítész alkotás. Az épület üveg ablakait fekete színnel keretezték. Az ablakokon át fákra látunk. Fa színű lépcső vezet az emeletre.

Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC

A sematikus, grafikai elemeket idéző világítás alakítja örvénylő, friss térré az egyetem belsőjét.

Belsőépítészek:

  • Bényei István
  • Halmos Sarolta
  • Saághy Péter
  • Sáfrán Dóra
  • Gáspár Gabriella
  • Berkes Viktória
  • Rudinszky Bettina

Fotó:

  • Bujnovszky Tamás

Visual designer:

  • Balázs Éva

Kivitelezés éve:

  • 2021

Helyszín:

  • Debrecen

Médiamegjelenések:

Építészfórum  |  2022.09.05.  |  Móré Levente

Nagyvonalú és otthonos – A Debreceni Egyetem Learning Centerének belső terei

Minden tervezőmunka elsődleges kihívása feltenni a megfelelő kérdést, majd arra adekvát választ adni a tervezés során. Bényei István, Halmos Sarolta és munkatársai a Debreceni Egyetem új közösségi épülete során a kérdést és a választ is a hallgatói igények felől találták meg.

Nagy változásokon, komoly fejlődésen megy keresztül az utóbbi években a Debreceni Egyetem. A magas színvonalú oktatás és az egyre inkább a hallgatókat szolgáló épületek számos fiatalt vonzanak ide, és különösen a külföldiek száma ugrott meg az utóbbi időben. Erre reagálva az egyetem vezetése úgy döntött, az itt tanuló külföldi diákokat egy külön nekik épült közösségi épülettel is segíti.
Az új épület ötlete azon felismerésből fakadt, hogy a világ minden tájáról ide érkező diákok nehezen alakítanak ki kapcsolatot egymással vagy épp a magyar hallgatókkal. Mint felmérésekből kiderült, a diákok szinte csak az albérletük és az egyetemi termek között ingáznak; pedig az egyetemista lét fontos célja a kapcsolatteremtés is. Bényei István és Halmos Sarolta, a belsőépítészeti kialakításért felelős tervezők és munkatársaik erre reagálva olyan tereket álmodtak, amelyek maradásra buzdítanak; a közösséghez való tartozást pedig kis, pár fős beszélgetéseket és nagyobb csoportok kényelmét kiszolgálva is segítik. “Viszonylag későn kapcsolódtunk be a projektbe, de már az első koncepciónkat is azonnal megértette, örömmel fogadta az egyetemi vezetés” – mesélte Bényei.

A teljes cikk elolvasható itt.

Hatalmas, fényes, fehér tér, lenyűgöző belsőépítész alkotás. Az épület üveg ablakait fekete színnel keretezték. Az ablakokon át fákra látunk. Fa színű lépcső vezet az emeletre.
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 1
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 3
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 5
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 7
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 9
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 11
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 13
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 15
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 17
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 19
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 21
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 23
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 25
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 2
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 4
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 6
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 8
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 10
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 12
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 14
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 16
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 18
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 20
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 22
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 24
Debreceni Egyetem Learning Center – DIIM/DLC | 26

Médiamegjelenések:

Építészfórum  |  2022.09.05.  |  Móré Levente

Nagyvonalú és otthonos – A Debreceni Egyetem Learning Centerének belső terei

Minden tervezőmunka elsődleges kihívása feltenni a megfelelő kérdést, majd arra adekvát választ adni a tervezés során. Bényei István, Halmos Sarolta és munkatársai a Debreceni Egyetem új közösségi épülete során a kérdést és a választ is a hallgatói igények felől találták meg.

Nagy változásokon, komoly fejlődésen megy keresztül az utóbbi években a Debreceni Egyetem. A magas színvonalú oktatás és az egyre inkább a hallgatókat szolgáló épületek számos fiatalt vonzanak ide, és különösen a külföldiek száma ugrott meg az utóbbi időben. Erre reagálva az egyetem vezetése úgy döntött, az itt tanuló külföldi diákokat egy külön nekik épült közösségi épülettel is segíti.
Az új épület ötlete azon felismerésből fakadt, hogy a világ minden tájáról ide érkező diákok nehezen alakítanak ki kapcsolatot egymással vagy épp a magyar hallgatókkal. Mint felmérésekből kiderült, a diákok szinte csak az albérletük és az egyetemi termek között ingáznak; pedig az egyetemista lét fontos célja a kapcsolatteremtés is. Bényei István és Halmos Sarolta, a belsőépítészeti kialakításért felelős tervezők és munkatársaik erre reagálva olyan tereket álmodtak, amelyek maradásra buzdítanak; a közösséghez való tartozást pedig kis, pár fős beszélgetéseket és nagyobb csoportok kényelmét kiszolgálva is segítik. “Viszonylag későn kapcsolódtunk be a projektbe, de már az első koncepciónkat is azonnal megértette, örömmel fogadta az egyetemi vezetés” – mesélte Bényei.

A teljes cikk elolvasható itt.